بهمن
- فائزه قاسمی
- 0 نظرات
- دسته بندی : اخذ اقامت ترکیه
پناهندگی در ترکیه با دیگر کشورهای جهان تفاوت ندارد و افرادی که این روش را برای اخذ اقامت ترکیه انتخاب کردهاند، باید به این موضوع توجه داشته باشند که یکی از بدترین گزینهها را برای زندگی در کشور دیگری که محل تولدشان نیست در نظر گرفتهاند.
پناهنده به فردی گفته میشود که به دلیل این که بیم جانش را دارد، از کشور خود مهاجرت کرده و برای زندگی به کشوری دیگر نقل مکان میکند. افرادی که درخواست پناهندگی میکنند یا باید سیاسی باشند و تحت تعقیب یا این که به دلیل این که در کشورشان جنگ رخ داده، نسبت به مهاجرت از محل زندگی و ترک شهر و دیارشان اقدام کرده باشند. غیر از موارد ذکر شده دلایل دیگری نیز وجود دارد که افراد را وادار میکنند نسبت به اخذ پناهندگی از کشورهایی که در دیگر نقاط جهان یا همسایگی آنها قرار دارد اقدام کنند.
به دلیل جنگها و درگیریهای متعددی که در کشورهای مختلف خاورمیانه رخ داده است، این روزها سیل مهاجران به سمت کشورهای اروپایی و کشورهای امنی مانند ترکیه روانه شدهاند. در کنار افرادی که به دلیل جنگهای متعدد کشور خود را ترک کردهاند، افرادی وجود دارند که تنها به دلیل این که میخواهند در کشور دیگر زندگی کنند نسبت به دریافت پناهندگی اقدام میکنند.
پناهندگی در ترکیه شرایط پیچیدهای دارد و دولت ترکیه به افرادی که این روش از مهاجرت را برای اخذ اقامت ترکیه انتخاب کردهاند، به راحتی اقامت موقت یا دائمی نمیدهد. در اینجا برخی از مشکلاتی که مهاجران پناهنده ترکیه با آن مواجه خواهند شد، برای آشنایی بیشتر شرح داده شده است. تا افرادی که میخواهند قدم در این راه بگذارند، با مشکلاتی که سر راه آنها قرار خواهد داشت بیشتر آشنا شوند.
پناهندگی چیست و چگونه میتوان پناهندگی یک کشور را دریافت کرد؟
کنوانسیون ژنو که اکنون بیش از 120 کشور عضو آن هستند، اصلیترین منبع حقوق بینالملل برای پناهندگان است. این کنوانسیون در سال ۱۹۴۹ در راستای امور بشردوستانه به تصویب رسیده است و قوانین که مربوط به حقوق پناهندگان است، توسط این سازمان اعلام میشود. مطابق قانون کنوانسیون ژنو وضعیت افرادی که درخواست پناهندگی میکنند، با توجه به شرایط آنها در کشوری که در آن زندگی میکردهاند مشخص میشود.
در صورتیکه فرد در کشور خودش تحت تعقیب باشد و مورد آزار و اذیت قرار گرفته باشد، یا این که امنیت جانی وی هنگام حضور در کشورش در خطر باشد، مطابق قوانین کنوانسیون ژنو این فرد میتواند درخواست پناهندگی را از دیگر کشورهای جهان مانند ترکیه داشته باشد.
فردی که از طریق پناهندگی در ترکیه وارد این کشور میشود، وضعیت اقامتش در کشور مقصد نامشخص است و تا زمانی که دولت درباره شرایط وی تصمیمات لازم را اتخاذ نکرده باشد، فرد مهاجر نمیتواند نسبت به اخذ تابعیت کشور دیگر اقدام کند و همچنان تحت تابعیت کشور محل تولد و زندگی خود خواهد بود.
پناهندگی در ترکیه چه مشکلاتی در پی دارد؟
برخی از افراد تصور میکنند همین که مرزها آبی و خاکی را پشت سر بگذارند و وارد یک کشور شوند، همای سعادت روی شانه آنها لانه میکند و دنیا به کامشان خواهد بود. در صورتی که این باورها تنها در عالم خواب و رویا به حقیقت میپیوندند و در دنیای واقعی مصداق پیدا نمیکنند.
افرادی که از طریق سرمایهگذاری در ترکیه، تحصیل در ترکیه یا خرید ملک در ترکیه نسبت به اخذ اقامت این کشور اقدام میکنند، شرایط متفاوتی با یک پناهنده خواهد داشت. افرادی که از طریق روشهای ذکر شده وارد کشور ترکیه میشوند، درباره آیندهای که در پیش روی آنها قرار دارد دانش کافی دارند و با آگاهی کامل در این مسیر قدم گذاشتهاند.
در اینجا برای از مشکلاتی که پناهندگی در ترکیه در پی دارد و افراد پناهنده ممکن است با آنها مواجه شوند ارائه شده است.
پناهندگی در ترکیه و مشکل تامین هزینه زندگی
یکی از مشکلاتی که پناهندگان در ترکیه با آن مواجه میشوند، چگونگی تامین هزینه زندگی خود و خانواده آنها است. با توجه به این موضوع که یک پناهنده به عنوان شهروند رسمی این کشور شناخته نمیشود، فردی که از طریق پناهندگی در ترکیه وارد این کشور شده است، امکان این که در مراکز معتبر مشغول به کار شود را نخواهد داشت.
تفاوتی ندارد که تحصیل کرده هستید یا خیر. در صورتی که از طریق پناهندگی وارد کشور ترکیه شده باشید دو راه برای تامین هزینههای زندگیتان در پیشرو دارید. اولین راه این است که از سرمایهای که برای امرار معاش در این کشور کنار گذاشتهاید برای تامین مایحتاجتان استفاده کنید تا وضعیت شما مشخص شود و بتوانید اقامت ترکیه را دریافت کرده و به عنوان شهروند این کشور شناخته شوید.
روش دیگری که برای تامین هزینههای زندگی پیش روی شما قرار دارد، انجام کارهای غیر رسمی است. این شغلها اغلب به صورت کارگری و ... هستند و حقوقی که برای آنها در نظر گرفته میشود بسیار اندک است.
در صورتی که پول کافی در حساب بانکی خود ندارید تا بتوانید چند ماه یا چند سال از آن استفاده کنید تا تکلیف شهروندی شما در ترکیه مشخص شود یا این که حاضر نیستید صرفاً برای این که اقامت ترکیه را به دست بیاورید دست به هر کاری بزنید، به شما پیشنهاد میکنیم قید پناهندگی در ترکیه را بزنید و با کمک مشاورین شرکت فانوس روشهای رسمی و قانونی را برای اخذ اقامت ترکیه و زندگی در آن انتخاب کنید.
نداشتن اطلاعات کافی درباره حقوق پناهندگان
افرادی که پناهندگی در ترکیه را برای سکونت در این کشور انتخاب میکنند، معمولاً هیچ دانشی درباره حقوق پناهندگان و چگونگی اخذ اقامت ترکیه از این طریق ندارند. با توجه به این که مراکزی که به درخواستهای پناهندگان رسیدگی میکنند بسیار شلوغ هستند و تحت نظارت مستقیم دولت نمیباشند، بنابراین مشکلاتی که پناهندگان با آن مواجه میشوند راه حل مشخصی نخواهد داشت.
از جمله این مشکلات میتوان به این گزینه اشاره کرد که هیچ یک از پناهندگان نمیداند که تا چه زمانی باید منتظر بماند تا دولت ترکیه پرونده مربوط به وی را بررسی کرده و اقامت ترکیه را برای وی صادر کند.
با وجود این نامشخص بودن وضعیت، برخی از پناهندگان نمیتوانند شرایط سخت زدگی در کمپهای پناهندگی را تحمل کنند و یا بیمار میشوند یا دست به اقدامات عصبی مانند خودکشی میزنند.
یکی دیگر از مشکلاتی که درباره عدم آگاهی کافی درباره قوانین ترکیه برای افرادی که درخواست پناهندگی در ترکیه را دارند وجود دارد، این نکته میباشد که امکان دارد دولت ترکیه پس از بررسی شرایط فردی که درخواست پناهندگی کرده است با اقامت وی در این کشور موافقت نکند و متقاضی مجبور شود به کشورش بازگردد.
در این زمان فردی که برای گرفتن اقامت ترکیه قدم در این مسیر دشوار گذاشته است، سرخورده میشود و بخش عمدهای از سرمایهاش را از دست میدهد و زمانی که فرد پناهنده به امید اخذ شهروندی ترکیه در کمپ گذرانده است به یک بازه زمانی سوخته و از دست رفته مبدل میشود. افرادی که به دلایل مختلف به کشورشان دیپورت میشوند باید سالها تلاش کنند تا بتوانند به شرایط روحی و مالی قبل از اقدام به پناهندگی برگردند.
عدم آشنایی با زبان ترکی و آداب و رسوم مردم این کشور
تماشای تنها چند سریال که در بهترین شرایط فیلمبرداری شدهاند یا دیدن تصاویری وسوسهانگیزی که زیباییهای کشور ترکیه را به نمایش میگذارند، به هیچ عنوان دلیل قانع کنندهای برای این نخواهند بود که شما میتوانید خانه آرزوهایتان را در کشور ترکیه بنا کنید.
افرادی که از طریق پناهندگی در ترکیه وارد این کشور میشوند اغلب با زبان ترکی آشنایی کافی ندارند. با توجه به این که بیشتر پناهندهها، این کشور ندارد و آداب و رسوم مردم ترکیه را نمی¬شناسند و زبان ترکها را بلد نیستند، هنگام برقراری ارتباط با مردم ترکیه دچار مشکل میشوند.
افرادی که در ترکیه پناهنده میشوند، شرایط مناسبی برای شرکت در کلاسهای زبان انگلیسی و ترکی را نخواهند داشت. عدم آشنایی با این دو زبان یک سد بزرگ پیش روی مهاجران برای برقراری ارتباط با دیگران برای پیگیری امور مربوط به مهاجرت و ... فراهم میکند. همچنین این ناآشنایی با زبان کشور ترکیه یکی از عوامل تاثیر گذار در سرخوردگی مهاجران به حساب می¬آید.

از هم پاشیدن خانوادهها
با توجه به این که شرایط زندگی پناهندگان در ترکیه با شرایط زندگی معمولی متفاوت است، افرادی که این پناهندگی در ترکیه را انتخاب میکنند و به همراه خانواده به ترکیه سفر میکنند، باید این موضوع را بپذیرند که خانواده آنها باید در این مسیر فشار اقتصادی، اجتماعی و بیهویت بودن در کشور مقصد را تحمل کنند و متقاضی در این مسیر تنها نیست.
با توجه به سختیهای پیش آمده، برخی از خانوادهها از هم میپاشد. اعضای خانواده ممکن است به دلیل فشارهای وارد شده هر کدام راهی جداگانه در پیش بگیرند. برخی از اعضای خانواده به کشور خود بر میگردند و برخی دیگر در کمپهای پناهندگی از بین میروند.
زن و شوهرها نیز به دلیل مشکلات وارد شده ممکن است از هم جدا شوند و در صورتی که کودکی در این میان وجود داشته باشد، سرنوشت این کودک نیز دستخوش تغییر میشود.
با این تفاسیر خانوادهای که تا پیش از مهاجرت و اقدام به پناهندگی در صلح و آرامش بوده است، اینک دیگر شبیه به یک خانواده نخواهد بود و پیوندهای خانوادگی از هم گسسته میشود.
محدودیت زندگی در یک شهر خاص و امضای هفتگی
پناهندگان در ترکیه در کمپهای پناهندگی یا خانه¬هایی در شهرهایی خاص زندگی میکنند. در صورتی که روش پناهندگی در ترکیه را انتخاب کردهاید باید به این موضوع توجه داشته باشید که برای این که دولت ترکیه شما را به رسمیت بشناسد و تا زمان مشخص شدن وضعیت پناهندگی به شما و خانواده شما اجازه حضور در آن کشور را بدهد، باید هر هفته بین یک تا سه روز در اداره پلیس یا اداره مهاجرتی که در آن شهر قرار دارد، حاضر شده و امضاهای مربوط به پناهندگی را انجام دهید.
در صورتیکه از این کار امتناع کنید، دولت ترکیه به دلیل مهاجرت غیرقانونی به این کشور این اجازه را خواهد داشت که بدون بررسی شرایط ارائه شده برای اخذ پناهندگی، شما را به کشوری که شهروندی آن را دارید دیپورت کند و پرونده مهاجرت و زندگی در ترکیه یا واسطه قرار دادن ترکیه برای مهاجرت به کشورهای دیگر در همین مرحله بسته میشود.
برای امضا کردن اسناد مربوطه در زمان مشخص شده در طول هفته شما باید در شهری که به عنوان پناهنده در آن زندگی میکنید حضور داشته باشید و همین موضوع یک محدودیت برای افرادی که میخواهند آزادانه زندگی کنند به حساب میآید.
عدم حمایت دولت برای تحصیل در این کشور
دولت کشور ترکیه تنها در قبال افرادی که شهروندی و تابعیت ترکیه را دارند مسئولیت دارد و افرادی که از طریق پناهندگی در ترکیه وارد این کشور شدهاند، اجازه تحصیل در این کشور را نخواهند داشت. این امر برای کودکان خانواده و افرادی که شرایط سنی مناسب برای ادامه تحصیل را دارند مسئله ساز خواهد بود.
با توجه به این که بررسی پرونده مهاجرت ممکن است سه تا چهار سال طول بکشد یا برای مدت زمانی وضعیت نامعلوم داشته باشد، کودکان خانواده در این سالها از حق تحصیل محروم میشود و همین امر ضربه مهلکی به آنها وارد خواهد کرد.
در صورتیکه خانوادهای بخواهد فرزندش در مدارس ترکیه به تحصیل بپردازد، باید هزینههای مربوط به تحصیل در ترکیه را برای فرزندش به طور کامل بپردازد و نمیتواند از حمایتهای دولتی استفاده کند. با وجود این شرایط هزینه مضاعفی به خانوادهها برای تحصیل فرزندان آنها تحمیل خواهد شد.
مشکلات مربوط به اجاره خانه در ترکیه
اجاره کردن خانه در کشوری که ملیت آن را ندارید به نسبت سختتر خواهد بود. برخی از صاحب خانه¬ها به دلیل این که افرادی که از طریق پناهندگی در ترکیه ورد خاک این کشور شدهاند وضعیت نامعلومی دارند، از آنها مبلغ زیادی به عنوان اجاره دریافت میکنند تا از بابت این که مشکلی برای ملک به وجود بیاید یا مهاجران دیپورت شده و زودتر از موعد اتمام قرارداد به خانه خود برگردند، آسوده خاطر باشند.
برخی از صاحب خانهها نیز به طور کامل به پناهندهها اعتماد ندارند و به آنها خانه اجاره نمیدهند. به همین دلیل پناهندههایی که نمیخواهند در کمپ زندگی کنند و به دنبال اجاره خانه برای زندگی هستند دچار مشکل خواهند بود.
با توجه به موارد بیان شده در زمینه اجاره خانه شاید این موضوع در ذهن شما نقش ببندد که چرا مهاجران نسبت به خرید ملک در ترکیه اقدام نمیکنند؟ در صورتی که فرد مهاجر هزینه کافی برای خرید ملک در ترکیه را داشته باشد، قطعاً این روش از پناهنده شدن بهتر خواهد بود.
این فرد میتواند با مشورت افراد خبره مانند مشاورین شرکت فانوس نسبت به اخذ اقامت ترکیه از طریق خرید ملک اقدام کند و به صورت قانونی و در کمترین زمان شهروندی ترکیه را به دست بیاورد.
مشکلات مربوط به دریافت خدمات درمانی در ترکیه و هزینههای درمان
از دیگر مشکلاتی که پناهندگان در ترکیه باید درباره آنها اطلاعات داشته باشند، سختیهای زندگی در کمپهای پناهندگی و شیوع بیماریهای واگیردار است. در صورتی که پناهندهای بیمار شده باشد خدمات درمانی را باید با هزینهای بیشتر دریافت کند و استفاده از خدمات درمانی برای این افراد سخت¬تر از افراد معمولی خواهد بود.
پناهندگی آخرین راه برای مهاجرت به ترکیه است، بنابراین به شما توصیه میکنیم با مشورت مشاورین فانوس راههای دیگر را که امن و قانونی هستند را برای دریافت شهروندی ترکیه و زندگی در این کشور انتخاب کنید.